Actueel

Podcast over documentaireserie Klassen en gelijke kansen in het onderwijs04 februari 2021

Podcast over documentaireserie Klassen en gelijke kansen in het onderwijs

Wat verstaan wij op school eigenlijk onder gelijke kansen? Zijn dat gelijke kansen op een welvarend leven, op een diploma, of op liefdevolle aandacht van de leraar? In een podcast van stichting NIVOZ ontwikkeld n.a.v. de documentaireserie Klassen rafelt Onderwijssocioloog en Sardes-hoogleraar Eddie Denessen samen met Rikie van Blijswijk, verbonden aan stichting NIVOZ, de problematiek rondom gelijke kansen verder uit. En wijst hij op een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

In de veelbesproken Omroep Human serie is Denessen bevestigd in wat hij weet. ‘Dat leraren veel van hun leerlingen houden, dat scholen inderdaad bijdragen aan de kansen van kinderen en dat het adviseren in groep 8 zo snel mogelijk moet worden afgeschaft.’ Klassen legde het systemische probleem genadeloos bloot. Aan de onmacht en tragiek rondom de hoofdrolspelers viel niet te ontkomen. Letterlijk en figuurlijk. ‘Tegen een samenleving waarin de druk op succes zo groot is, kun je eigenlijk niet op. En dan denk ik aan die uitspraak van Basil Bernstein (1970),  Education can not compensate for society. Wij zitten in een maatschappij die dit op een of andere manier veroorzaakt, of legitimeert, dat we op deze manier met leerlingen omgaan en die druk zo hoog leggen.’

Het probleem kun je dus niet alleen op het bordje van leraren schuiven. Daarnaast zijn leraren zelf weliswaar actoren, maar eigenlijk spelers van een spel waarvan de spelregels door anderen worden bepaald. Ze ervaren een professioneel conflict tussen het appel dat de kinderen op hen doen en de eisen die extern worden gesteld, zeker als het gaat om selectie en determinatie op jonge leeftijd. ‘Wil je determineren,’ zegt Denessen, ‘doe dat dan op de plek waar het aan de orde is, een paar jaar later dus, In de onderbouw van het voortgezet onderwijs,’ zegt hij.

Lees meer en beluister de pidcast op de website van stichting NIVOZ: https://lnkd.in/giGbtgR

What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
Deel deze pagina: