Nieuws

Hier vind je het laatste nieuws over alles wat met GOAB te maken heeft: van bijeenkomsten tot de laatste beleidsinformatie en van oproepen en aankondigingen tot interessante onderzoeksuitkomsten.

2 11 (1)

Het CBS heeft het dashboard 'Verwachte onderwijsachterstanden' geüpdatet met nieuwe gegevens. Hier vind je de laatste cijfers over het aantal kinderen dat in jouw gemeente een risico op een onderwijsachterstand hebben.

Lees verder
Podcast Voorschoolse Educatie

De Onderwijsinspectie heeft een nieuwe podcast gelanceerd die dieper ingaat op het gemeentelijk toezicht op voorschoolse educatie. De podcast biedt waardevolle inzichten voor beleidsmakers, professionals in de kinderopvang, en iedereen die betrokken is bij de voorschoolse sector.

Lees verder
Goab Webinar Kleine Kernen

Uit de Staat van het Onderwijs 2024 blijkt dat de verschillen tussen scholen en opleidingen te groot zijn. Veel scholen en instellingen hebben moeite om de onderwijskwaliteit en basisvaardigheden op peil te houden. Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen van de inspectie.

Lees verder
Toolkit For Inclusive Early Childhood Education And Care

Uit onderzoek van ontwikkelingspsycholoog Nil Horoz (Vrije Universiteit Amsterdam) blijkt dat basisschoolkinderen uit hogere sociale economische gezinnen zich anders ontwikkelen dan hun klasgenoten uit lagere sociale economische gezinnen. 

Lees verder
Webinar: Nieuwkomersonderwijs in de voorschool en het primair onderwijs

Om ervoor te zorgen dat alle partijen tijdens de LEA weten wat de status is van de lopende onderwerpen zoals oab en vve, en waar de verantwoordelijkheden liggen, gebruikt de gemeente Oirschot een LEA-voortgangsdocument.

Lees verder
Afbeelding9 Kennisclip

Uit het Bestedingsonderzoek Gemeentelijk Onderwijsachterstandenbeleid 2022 blijkt dat gemeenten steeds meer investeren om de kloof te dichten, vooral via voorschoolse educatie voor peuters.

Lees verder
Effecten van ouder-kindprogramma's in de VVE op geletterheid

In Nederland groeit gemiddeld één op de acht kinderen op in armoede. Dit betekent dat er in elke klas vaak twee kinderen zitten die dagelijks met de gevolgen van armoede worstelen.

Lees verder
Scherm­Afbeelding 2024 10 02 Om 15.07.31

Na twaalf jaar betrokkenheid bij het GOAB-ondersteuningstraject gaat Anja de Rooij met pensioen. In dit interview deelt ze haar ervaringen en blikt ze terug op haar hoogtepunten binnen het project.

Lees verder
Doorgaande Lijn Thema

Eén dezer dagen ontvangen gemeenten de definitieve beschikking 2024 en voorlopige beschikking 2025 inzake het GOAB-budget. In dit bericht zijn de bedragen voor alle gemeenten gepubliceerd.

Lees verder
Rapport Onderwijsinspectie Voorschoolse Educatie Kwaliteit

De Onderwijsinspectie heeft een nieuw rapport uitgebracht over de kwaliteit van de vroegschoolse educatie in Nederland. Dit rapport biedt inzicht in hoe goed scholen presteren op verschillende gebieden, waaronder samenwerking met ouders, didactisch handelen en het aanbod aan leerlingen.

Lees verder
Subsidie School Omgeving

Coalities kunnen vanaf september 2024 opnieuw subsidie aanvragen voor activiteiten op het gebied van kennisdeling of het landelijk programma School en omgeving. Lees voor wie deze subsidie is en vraag het voor 1 oktober aan.

Lees verder
Ve Aanbieden Andere Vorm

Welk aanbod is er voor peuters die een risico lopen op taalachterstanden, maar geen gebruik maken van voorschoolse educatie? We hebben een aantal varianten en alternatieven op een rij gezet.

Lees verder
Handreiking Gemeente Goab Bekostiging Ve

Hoe kan ik de subsidieregeling vereenvoudigen of weer up-to-date maken? Hoe weet ik wat een goede uurprijs ve is? Wat mag ik bekostigen en wat niet? Wat te doen met de verschillende wensen van ve-aanbieders? Dat zijn allemaal vragen die we beantwoorden in onze nieuwe handreiking voor gemeenten: 'Bekostiging voorschoolse educatie'.

Lees verder
Seo Onderzoek Gevolgen Van Kansenongelijkheid In Nederland

Om die vraag te beantwoorden deden de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam (2023) onderzoek naar de proceskwaliteit op negen peuter-kleuterlocaties. Dit is wat zij ontdekten -->

Lees verder
Overzicht Extra Ondersteuning Voor (Vve)Peuters

In dit derde tussenrapport van het EVENING project presenteren de onderzoekers nieuwe gegevens en analyses van de kwaliteit van voorschoolse educatie (VE). En het effect van deze beleidsmaatregels: 960 uur voorschoolse educatie, de invoer van de pedagogisch beleidsmedewerker, de startleeftijd en het urengebruik van voorschoolse educatie.

Lees verder
Extra Lestijd Basisvaardigheden

Wat is het effect van extra lestijd voor basisvaardigheden in het basisonderwijs op een school met veel achterstandsleerlingen? Die vraag kwam binnen bij de Kennisrotonde. Dit is het antwoord.

Lees verder
Vertrouwensinspecteurs Van De Inspectie Van Het Onderwijs

De Onderwijsinspectie deed onderzoek naar de werkwijze van de GGD’en en gemeenten met betrekking tot de signalen die zij binnenkrijgen over kinderopvanglocaties. In dit artikel lees je de belangrijkste uitkomsten van dit onderzoek.

Lees verder
Rsz Pexels Cottonbro 3662877

In 2023 heeft Berenschot, in opdracht van het Ministerie van OCW een groot onderzoek gedaan naar het personeelstekort in de VE. Op 16 april vond ter aanleiding van dit onderzoek een webinar plaats over de gevolgen van personeelstekorten op de kwaliteit van de VE.

Lees verder
Rsz Pexels Pixabay 207756

In 2019 zijn de Amsterdamse familiescholen opgezet om kansengelijkheid te bevorderen. Leerlingen en ouders krijgen ondersteuning (bijv. armoederegelingen, taalvaardigheid, schuldhulp of jeugdzorg) om hun situatie te verbeteren. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam en Kohnstamm Instituut blijkt dat de familiescholen positieve effecten hebben op de leerprestaties van kinderen en de ouderbetrokkenheid, en helpen om armoede te lijf te gaan. Zo zijn verbeteringen te zien in de woordenschat, leesplezier en rekenvaardigheid van leerlingen.

Lees verder
Expertmeeting GOAB Succesvol ouderbeleid en ouderbetrokkenheid in de kinderopvang

Op advies van de commissie van deskundigen heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onlangs een minor toegevoegd aan de lijst van kwalificerende opleidingen voor VE. Het gaat om de minor Peuters en VVE van de Hogeschool IPABO in Amsterdam.

Lees verder
Rsz Pexels Pixabay 301926

Jaarlijks brengt de Onderwijsinspectie De Staat van het Onderwijs uit. Een rapport met trends en ontwikkelingen in het onderwijsstelstel. Belangrijke thema's waar de inspectie dit jaar op in gaat zijn de onderwijskwaliteit, de basisvaardigheden, kansengelijkheid, welbevinden en veiligheid, passend onderwijs en de onderwijsprofessionals.

Lees verder
Rsz 2Pexels Cottonbro Studio 3661356 1

Een goede ontwikkeling van taalvaardigheid voor jonge kinderen is een belangrijke basis voor een goede start in het primair onderwijs. Een taalrijke omgeving in de voorschoolse periode helpt bij deze ontwikkeling. De mondelinge taalvaardigheid (en leesvaardigheid) van pedagogische medewerkers moet daarom op niveau zijn, aangezien zij een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van kinderen. Om die reden zijn er de taaleis IKK en de taaleis voorschoolse educatie (VE).

Lees verder
Onderwijsachterstandenscores Vo (1)

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) geeft jaarlijks aanvullende bekostiging aan vestigingen in het voortgezet onderwijs met veel leerlingen met een risico op onderwijsachterstanden. De regeling waarmee deze bekostiging werd verstrekt (het Leerplusarrangement) is begin maart 2024 vervangen door de Regeling onderwijskansen voortgezet onderwijs. In dit bericht lees je wat deze wijziging betekent.

Lees verder
Rsz 1Pexels Pixabay 159579 1

Gemeenten, kinderopvang en schoolbesturen zijn verplicht jaarlijks te overleggen over onderwijsachterstanden. Dit doen zij in het overleg Lokale Educatieve Agenda (LEA). Uit onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat gemeenten niet alle verplichte onderwerpen bespreken en dat concrete resultaatafspraken betreffende voor- en vroegschoolse educatie (VVE) uitblijven.

Lees verder