Terugblik webinar voorschoolse educatie en de LEA

Welke mogelijkheden biedt een Lokaal Educatieve Agenda (LEA) voor de voorschoolse educatie (ve) en de ve-aanbieders? Wat zijn de verplichtingen van gemeenten en kinderopvangpartners? Wat bespreek je in een LEA? Hoe ga je om met de verschillende belangen in het overleg? En hoe kom je tot werkbare en indien mogelijk meetbare afspraken voor ve? Dat en meer bespraken we op donderdag 8 februari 2024 tijdens de webinar 'Voorschoolse educatie en de LEA'.

Circa 160 deelnemers (ve-aanbieders en gemeenten) waren digitaal aanwezig. Zij kregen niet alleen nieuwe inzichten, maar boden deze ook door deel te nemen aan een korte vragenlijst via Mentimeter. Hiermee achterhaalden we samen hoe de ve er anno 2024 voorstaat als het om de LEA gaat. Een greep uit de resultaten:

  • In de helft van de LEA’s zitten alle ve-aanbieders aan tafel, bij een kwart is dit een deel van de ve-aanbieders.
  • Ve is met regelmaat een gespreksonderwerp tijdens LEA-overleg.
  • Ve-aanbieders zijn/voelen zich vaak gelijkwaardige gesprekspartner aan de LEA-tafel.

Lees meer in het verslag.

Presentaties

Toen volgde een presentatie van de Onderwijsinspectie wat inzicht bood in wat er wettelijk verplicht is en hoe hierop gehandhaaft wordt. Kinderstad deelde vanuit haar ervaring met LEA-overleggen diverse tips als: investeer in de menselijke relatie. De gemeente Den Haag gaf daarna een toelichting op hoe voorschoolse educatie inhoudelijk besproken wordt en hoe zij dit georganiseerd heeft. 

Alle presentaties zijn hier te vinden

Vragen?

Mocht je vraag na de webinar nog niet voldoende beantwoord zijn: mail ons op goab@sardes.nl en wij koppelen je aan de juiste persoon.

Delen