Na de invoering van tijdelijke onderwijsvoorzieningen (tov’s) om Oekraïense leerlingen op te vangen, is het Nederlandse onderwijssysteem nu in een nieuwe fase beland. Sinds augustus 2024 zijn deze voorzieningen beëindigd, en veel leerlingen stromen door naar regulier onderwijs of nieuwkomersvoorzieningen. Maar wat zijn de gevolgen van deze verandering? Hoe verloopt de overgang naar het reguliere onderwijs, en welke obstakels staan Oekraïense leerlingen nog in de weg?
Dit rapport evalueert de tijdelijke onderwijsvoorzieningen (tov’s) die waren ingericht voor Oekraïense leerlingen in Nederland. Het biedt een analyse van de gevolgen van de uitfasering van deze voorzieningen en de doorstroom naar regulier onderwijs.
Belangrijkste bevindingen:
Conclusie
De rapportage concludeert dat de tijdelijke voorzieningen een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de toegankelijkheid van onderwijs voor Oekraïense leerlingen, maar dat de overgang naar regulier onderwijs verbeterd kan worden. Het is essentieel om te investeren in taalonderwijs, begeleiding, en ondersteuning om de doorstroom en toekomstperspectieven van deze groep te versterken.
Lees het rapport: Van tijdelijke opvang naar duurzame deelname.