In het kader van het Onderwijsakkoord 2022 is structureel budget vrijgemaakt voor de arbeidsmarkttoelage, specifiek gericht op het ondersteunen van PO- en VO-vestigingen met de grootste onderwijsachterstanden. Deze regeling, die inmiddels een vaste waarde is geworden in het onderwijslandschap, helpt scholen om het lerarentekort aan te pakken en gelijke kansen te bevorderen.
De afgelopen jaren kwam een vaste groep vestigingen in aanmerking voor de arbeidsmarkttoelage. Deze toewijzing was gebaseerd op data over onderwijsachterstanden en personeelstekorten. In 2025 verandert dit: er wordt een nieuwe selectie gemaakt op basis van actuele gegevens. Dit biedt scholen in andere regio’s of met veranderende omstandigheden de kans om in aanmerking te komen voor deze belangrijke ondersteuning.
Het opnieuw bepalen van de selectie sluit aan bij de kern van de regeling: de middelen zo effectief mogelijk inzetten waar de nood het hoogst is. Onderwijsachterstanden en personeelstekorten kunnen in de loop van de tijd verschuiven, waardoor een dynamische aanpak noodzakelijk is. Met deze herselectie wil het ministerie recht doen aan de actuele situatie in het onderwijs.
Scholen die eerder een arbeidsmarkttoelage ontvingen, dienen rekening te houden met de mogelijkheid dat zij na 2025 niet meer in aanmerking komen. Tegelijkertijd biedt de herselectie kansen voor scholen die voorheen buiten de regeling vielen, maar nu mogelijk in aanmerking komen. Het ministerie zal in de komende maanden meer duidelijkheid geven over de criteria en procedure.