Nieuwe handreiking: voorschoolse educatie aanbieden in andere vormen van opvang. Kan dat?

Welk aanbod is er voor peuters die een risico lopen op taalachterstanden, maar geen gebruik maken van voorschoolse educatie? We hebben een aantal varianten en alternatieven op een rij gezet.

Voor peuters die een risico lopen op taalachterstanden organiseren gemeenten met kinderopvangpartijen voorschoolse educatie (ve). Maar niet alle peuters die hiervoor in aanmerking komen maken hier, om verschillende redenen, gebruik van.

Diverse vormen van ve

Voorschoolse educatie wordt veelal in kortdurende dagdelen aangeboden. Er zijn echter ook andere vormen denkbaar. Welke vormen zijn mogelijk? Denk bijvoorbeeld aan gastouders, peuter-kleutergroepen en spelinlopen. Wat zijn motieven voor deze vormen? Dat en meer vind je in deze handreiking voor gemeenten en ve-aanbieders.

Lees de handreiking

Ontwikkelkansen voor alle peuters 

Deze handreiking heeft als doel om zoveel mogelijk peuters met een risico op achterstanden te laten profiteren van een voorschools educatief aanbod.

Dit kun je verwachten

In deze handreiking lichten we eerst kort toe wat de landelijke eisen zijn rondom ve. Vervolgens lichten we de standaard vormen van ve opvang toe en vervolgens de andere mogelijke vormen en laten we zien wat kansen en risico’s zijn. Voorschoolse educatie aanbieden in een andere dan de standaard vorm kan ertoe leiden dat er schuring met wet- en regelgeving rondom ontstaat, waardoor er officieel geen sprake is van ve. Deze handreiking beschrijft wat mogelijk is binnen en buiten de kaders van wet- en regelgeving rondom ve.

Vragen?

Heb je vragen na het lezen van deze handreiking? Stel ze ons gerust via goab@sardes.nl

Delen