Kinderopvangtoeslag stijgt in 2023

Werkende ouders die hun kinderen naar de opvang brengen, kunnen hier volgend jaar toch wat meer toeslag voor krijgen. Het kabinet verhoogt de maximale uurtarieven waarvoor toeslag mag worden aangevraagd, bovenop de stijging door de indexatie (de toeslag groeit dan mee met de prijzen).

Omdat de prijzen uiteindelijk verder stegen dan verwacht, groeide de kinderopvangtoeslag nog niet helemaal mee. Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) wil het kot-tarief daarom extra verhogen, mede op aandringen van de Kamer. Het verhogen van de tarieven is volgens haar belangrijk “om ouders tegemoet te komen voor de hogere inflatie over 2022”.

De maximum uurprijs voor toeslag voor de dagopvang en buitenschoolse opvang gaat daarom verder omhoog. Het maximum uurtarief voor de dagopvang wordt daarmee in elk geval 9,12 euro. De maximum uurprijzen voor 2023 stijgen in totaal met 1,74% extra voor alle vormen van kinderopvang. Lees hier het verschenen nieuwsbericht van 20-12-2022 vanuit de Rijksoverheid.

Van Gennip benadrukt dat kinderopvang “van essentieel belang is voor ouders om werk en de zorg voor hun kind(eren) te kunnen combineren. Daarom wil ik dat de kinderopvang toegankelijk en betaalbaar blijft. Zeker nu veel sectoren personeelstekorten kennen. De extra verhoging van de maximum uurprijs gaat daarbij helpen”.

Lees hier de reactie regering op het verzoek van de leden Klaver en Kuiken, waarin wordt verzocht om een extra verhoging van het kot-tarief.

Delen