Kansen op een goede start: Onderzoek naar het vergroten van onderwijskansen bij de start in het basisonderwijs

Hoe zorgen we ervoor dat alle kinderen, ongeacht hun achtergrond, met gelijke kansen aan de basisschool beginnen? Sardes en SEO Economisch Onderzoek hebben een onderzoek uitgevoerd naar het verbeteren van de kansen van jonge kinderen uit kwetsbare maatschappelijke groepen bij de start in het basisonderwijs. Dit onderzoek is opgezet vanwege zorgen over de deelname van doelgroepkinderen aan voorschoolse educatie en basisschool vanaf vier jaar, en de moeilijk inhaalbare onderwijsachterstanden die hierdoor kunnen ontstaan. Dit onderzoek brengt in kaart welke beleidsmaatregelen het meest kansrijk zijn binnen het Nederlands onderwijssysteem.

Wie lopen risico op een achterstand?

Doelgroepkinderen zijn kinderen die opgroeien in sociaal-economisch kwetsbare omstandigheden. Als doelgroepkinderen al voor de start van het basisonderwijs achterstanden oplopen, zijn deze later moeilijk in te halen. Door op tijd in te grijpen kunnen deze achterstanden worden voorkomen, zodat alle kinderen een eerlijke kans krijgen op een goede start in het basisonderwijs.

Het onderzoek richt zich op drie centrale thema’s:

  • Doelgroep: Welke kinderen lopen risico op onderwijsachterstanden en wat zijn de achterliggende oorzaken?
  • Beleidsmaatregelen: Welke beleidsmaatregelen kunnen bijdragen aan een goede start voor deze kinderen?
  • Beleidsaanbevelingen: Welke maatregelen zijn het meest kansrijk voor Nederland?

Zes kansrijke aanbevelingen voor beleid

Op basis van een risico- en impactanalyse worden zes beleidsmaatregelen aanbevolen:

  • Verlaging van de leerplichtleeftijd naar vier jaar: Dit vergroot de deelname van doelgroepkinderen en vermindert ongelijkheden bij de start in het basisonderwijs.
  • Urenuitbreiding van voorschoolse educatie: Vroeger starten, bijvoorbeeld vanaf twee jaar, kan ontwikkelingsverschillen verkleinen, mits de kwaliteit gewaarborgd blijft.
  • Betere beschikbaarheid en bereikbaarheid van voorzieningen: Integratie van voorschoolse educatie in kinderdagopvang kan segregatie verminderen en deelname van werkende ouders vergroten.
  • Professionalisering en coaching van pedagogisch medewerkers: Doorlopende scholing en ondersteuning verbeteren de ontwikkelkansen van kinderen.
  • Verbetering van vroegschoolse educatie in het basisonderwijs: Kleinere klassen en betere beroepskracht-kind ratio’s in groepen 1 en 2 verhogen de onderwijskwaliteit.
  • Gezinsondersteuning: Stimuleren van ontwikkelingsondersteunend gedrag in de thuissituatie vraagt om een duurzame, op maat gemaakte aanpak.

Download het onderzoeksrapport

Benieuwd naar de volledige bevindingen en aanbevelingen? Lees het volledige onderzoeksrapport.

Onderzoek Kansen op een goede start

Delen