Kamerbrief met beleidsreactie onderzoeken voorschoolse en vroegschoolse educatie

‘In het onderwijs mag geen talent verloren gaan en de basisvaardigheden moeten omhoog. Hoe vroeger we achterstanden aanpakken, hoe beter. Zo opent Mariëlle Paul, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Sport, de kamerbrief met beleidsreactie onderzoeken voorschoolse en vroegschoolse educatie (vve). Naast een beleidsreactie, informeert ze de Kamer ook over een aantal voorgenomen wetswijzigingen.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat wanneer kinderen goede voorschoolse en vroegschoolse educatie krijgen, zij in deze periode hun achterstand inlopen. Een vroege aanpak moet voorkomen dat kinderen een achterstand oplopen, die later niet meer in te halen is.

Plannen en maatregelen vve

In de kamerbrief worden een aantal plannen besproken die veelal later ingevoerd gaan worden. Hieronder vind je de belangrijkste punten op een rij:

  • Verplicht stellen van voorschoolse educatie: Begin 2025 verschijnt een onderzoek naar onder meer de mogelijkheid om ve verplicht te stellen voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar die dat nodig hebben.
  • Focus op basisscholen: Scholen met veel leerlingen in achterstandssituaties worden aangespoord vroegschoolse educatie serieus op te pakken. De staatssecretaris bekijkt in overleg met de sector hoe de informatieoverdracht tussen kinderopvang en basisscholen kan worden uitgebreid en versterkt.
  • Invoering structureel toezicht: De eerdergenoemde datum (1 januari 2026) voor de invoering van structureel toezicht op de voorschoolse educatie is niet haalbaar. Een nieuwe invoeringsdatum volgt.
  • Criteria doelgroepdefinitie: Begin 2025 wordt een wettelijke doelgroepdefinitie voorgesteld en in wetstraject gebracht. De definitie wordt waarschijnlijk gebaseerd op opleidingsniveau van ouders en thuistaal. Gemeenten kunnen extra criteria toevoegen. Ingangsdatum van deze wettelijke doelgroep definitie is nog niet bekend.
  • Bestrijding van segregatie: Bestaande handreikingen van het Kenniscentrum voor Gemengde Scholen worden opnieuw gepromoot.
  • Resultaatafspraken: De staatssecretaris onderzoekt hoe de ‘resultaatafspraken’ duidelijker en minder belastend kunnen worden, en hoe samenwerking aan deze doelen beter kan worden vastgelegd.
  • Specifieke uitkering (SPUK) GOAB: De SPUK GOAB blijft in 2026 bestaan. Begin 2025 wordt duidelijk wat er daarna gebeurt.
  • Herijking CBS-indicator: Het onderzoek naar de herijking van de CBS-indicator loopt vertraging op. Vanaf 2027 worden de scores berekend en dus de GOAB middelen verdeeld aan de hand van aangepaste criteria.

Bekijk de kamerbrief via de knop onderaan dit bericht.

Lees hier de kamerbrief

Delen