Geactualiseerd onderzoek: De impact van voorschoolse educatie

Voorschoolse educatie wordt wereldwijd erkend als een effectieve manier om jonge kinderen een goede start in het onderwijs te geven. Maar wat zijn nu precies de effecten? Wat maakt voorschoolse educatie succesvol? En hoe ziet het Nederlandse beleid eruit in vergelijking met internationale ontwikkelingen? In 2022 brachten onderzoekers van Sardes een uitgebreid overzicht uit over dit onderwerp. Dit onderzoek is nu geactualiseerd met nieuwe inzichten en bevindingen.

Wat is voorschoolse educatie?

Voorschoolse educatie is een doelgericht en programmatisch aanbod voor doelgroepkinderen. Het doel is om ontwikkelkansen te vergroten en de overgang naar de basisschool te versoepelen. Dit gebeurt door gericht in te zetten op taalvaardigheid, rekenkundige vaardigheden, sociaal-emotioneel gedrag en motorische ontwikkeling. Daarnaast speelt de betrokkenheid van ouders een belangrijke rol.

Effecten op korte en lange termijn

Uit het onderzoek blijkt dat voorschoolse educatie een positief effect heeft op de ontwikkeling van kinderen. Op korte termijn draagt het bij aan een betere taal, denk- en rekenontwikkeling. Op de lange termijn kunnen deze voordelen doorwerken in een langere schoolcarrière, betere arbeidsmarktkansen, een hoger salaris en zelfs een gezondere levensstijl. Ook internationale studies bevestigen dat deelname aan kwalitatief goede voorschoolse educatie veel voordelen meebrengt.

Wat maakt voorschoolse educatie effectief?

Uit het onderzoek komen een aantal factoren naar voren die bijdragen aan de effectiviteit van voorschoolse educatie. Zoals startleeftijd, programmaduur en intensiteit van het programma. Maar ook educatieve kwaliteit, oudercomponent, professionalisering, opzet van het programma en een doorlopende lijn dragen bij aan de effectiviteit. 

Wil je meer weten over de nieuwste inzichten en aanbevelingen? Bekijk dan het volledige artikel 'De impact van voorschoolse educatie' op de website van het NRO.

Delen