Anja de Rooij blikt terug op 12 jaar GOAB

Na twaalf jaar betrokkenheid bij het GOAB-ondersteuningstraject, waarvan ze ook de gewaardeerde leider was van Kenniskring Zuid-Oost Nederland, gaat Anja de Rooij met pensioen. In dit interview deelt ze haar ervaringen en blikt ze terug op haar hoogtepunten binnen het project.

Wat zijn volgens jou de grootste veranderingen in de afgelopen twaalf jaar bij het GOAB-ondersteuningstraject?

"Toen we begonnen, werkten we vooral met de grotere gemeenten, de G37. Al snel werd duidelijk dat de inzet van extra middelen het verschil maakte. Dankzij de nieuwe CBS-indicator kwam er meer geld vrij voor kleinere gemeenten, wat hen ruimte gaf om andere maatregelen te nemen. Dat was tegelijkertijd wel even wennen. Na de eerste vier jaar moesten gemeenten echt aangespoord worden om de middelen optimaal te benutten. Daarnaast is de sector enorm geprofessionaliseerd, vooral de kinderopvang. Daar werken ze nu veel doelgerichter. GOAB werd in de afgelopen twaalf jaar ook steeds breder en meer geïntegreerd."

Wat heeft het ondersteuningstraject opgeleverd voor gemeentelijke ambtenaren?

"Het traject heeft hen veel tijd en moeite bespaard. Vooral voor de kleinere gemeenten, waar VVE en OAB slechts een klein onderdeel van hun takenpakket zijn, was het een uitkomst. Ze hoefden zelf minder op te zoeken en konden snel informatie vinden. Bovendien zorgde de kenniskringen voor uitwisseling van kennis en regionale samenwerking. Ambtenaren merkten dat ze niet alleen stonden en leerden van elkaar. Het opzetten van verbindingen tussen gemeenten rond specifieke onderwerpen gebeurde ook veel meer dan voorheen. Ook werd er actief meegedacht over hoe nieuwe ontwikkelingen vorm konden krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van stappenplannen en handreikingen."

Welke impact heeft het traject gehad op de VVE-houders?

"Voor de VVE-houders heeft het ondersteuningstraject onder andere een betere communicatie met de gemeenten opgeleverd. Er is een gelijkwaardige dialoog ontstaan. Ook de inzet vanuit de brancheorganisaties heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld. De VVE-houders zijn nu echt serieuze gesprekspartners geworden."

Waar ben je het meest trots op na twaalf jaar bij het GOAB?

"Ik ben het meest trots op mijn Kenniskring Zuid-Oost. Het is een fijne samenwerking geweest met veel kruisbestuiving tussen de gemeenten. Ik laat de kenniskring met vertrouwen achter bij mijn collega's Angelique van der Pluijm en Anke Oomens. Daarnaast ben ik trots op de regionale samenwerking die we als ondersteuningstraject opgebouwd hebben. Er zat vaak een OCW-ambtenaar bij de kenniskringen, en af en toe ook iemand van de inspectie. Dat zorgde voor een mooie verbinding tussen beleid, toezicht en de dagelijkse gemeentelijke praktijk."

Samenwerken aan een gedeeld doel

Anja kijkt terug op een hele fijne samenwerking. En wil alle samenwerkingspartners en betrokkenen graag bedanken: het ministerie van OCW, de inspectie, de brancheorganisaties en haar conculega’s van Oberon en Sardes. "Dit ondersteuningstraject is een mooi voorbeeld van hoe drie verschillende bedrijven goed kunnen samenwerken aan een gedeeld doel."

Structurele financiering en samenwerken

Als laatste hartenkreet vraagt Anja om structurele financiering voor GOAB. "Zo min mogelijk potjes en projecten, met alle bijbehorende administratie, maar duurzame, structurele ondersteuning voor de toekomst." En ze heeft nog een tip: kijk nog eens naar het onderzoek van Lies van der Kuilen. "Het onderzoek is heel herkenbaar vanuit de praktijk: de regie nemen, samenwerken, netwerken, heldere afspraken maken, vastleggen, borgen en monitoring doen er echt toe. Dit alles verhoogt de kwaliteit!"

Delen