Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) maakt binnen het onderwijsachterstandenbeleid voor het primair onderwijs gebruik van een onderwijsachterstandenindicator. Deze is ontwikkeld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het ministerie van OCW gebruikt de scores als basis voor het toekennen van bekostiging van het onderwijsachterstandenbeleid aan gemeenten en schoolbesturen. De achterstandsscores per basisschoolvestiging zijn door het CBS gepubliceerd en zijn daarmee gemakkelijk terug te vinden.
Bekijk de achterstandsscores per school (2025)
Dit bestand is gekoppeld aan een DUO-bestand met daarin de financiële beslissingen van DUO voor elke school en het hierbij horende schoolbestuur.
Om te achterhalen welke OAB-middelen worden uitgekeerd per schoolbestuur en de hierbij horende school/scholen, dien je de volgende stappen te ondernemen.
Daarnaast zijn de voorlopige scores voor de gemeentes gepubliceerd op de website van CBS:
Sinds 2019 werkt het ministerie van OCW met een herzien onderwijsachterstandenbeleid voor het primair onderwijs en het gemeentelijke onderwijsachterstandenbeleid. Voor de verdeling van het onderwijsachterstandenbudget wordt gebruikgemaakt van de onderwijsachterstandenindicator, ontwikkeld door het CBS in opdracht van het ministerie. Met deze indicator berekent het CBS voor alle peuters van 2,5 tot 4 jaar en basisschoolleerlingen een onderwijsscore. Deze scores worden vervolgens omgerekend naar een achterstandsscore per basisschoolvestiging. Deze achterstandsscores geven de verwachte onderwijsachterstanden op scholen weer. Scholen met een score van 0 ontvangen geen budget van het Rijk. Hoe hoger de score, hoe hoger het budget. Het ministerie gebruikt deze scores om het onderwijsachterstandenbudget te verdelen.
Als je wilt bepalen welke scholen belangrijk zijn voor je OAB-beleid, adviseert het CBS om de onderwijsachterstandsscores zonder drempel te gebruiken. De scores met drempel zijn namelijk bewerkte scores.
In 2022 is de onderwijsachterstandenindicator herijkt om rekening te houden met nieuwe inzichten en ontwikkelingen, zoals veranderingen in de samenstelling van de populatie. De achterstandsscores per basisschoolvestiging worden door het CBS gepubliceerd en zijn vrij toegankelijk.