OAB in het onderwijs

Er is geen wettelijke verplichting voor werken met een VVE-erkend programma. De Inspectie van het Onderwijs verwacht van scholen met veel achterstandskinderen dat ze een beredeneerd aanbod doen voor onderwijsachterstandsbestrijding in de kleutergroepen. Een erkend VVE-programma is altijd een beredeneerd aanbod, maar een school mag hierin een andere keuze maken. In dat geval vraagt de Inspectie wel om de redenen achter deze keuze.

VO wordt wel genoemd, namelijk in WvO artikel 3.42 (https://wetten.overheid.nl/BWBR0044212/2024-05-01). Focus ligt inderdaad erg op 0-13 jaar, omdat Rijksmiddelen OAB aan gemeenten ingezet mogen worden tot overgang PO. Maar dat laat onverlet dat je als gemeente ook onderwijsachterstandenbeleid of onderwijskansenbeleid mag formuleren die verder gaan. 

Als gemeente moet je bereid zijn hier eigen financiële middelen aan te koppelen, danwel zulke afspraken maken waarbij de lasten gedragen worden door het po en/of vo. Onderwijskansen gaat vaak ook in leeftijd en activiteiten verder dan het OAB, Zie ook overzicht van de Gelijke Kansen Alliantie (https://www.gelijke-kansen.nl/gemeenten). Bijvoorbeeld rondom advisering VO of goede landing in het VO. 

Ten opzichte van het aantal peuters in de Gemeentelijke Basisadministratie ontvangen 22% een VE-indicatie. Zie o.a. pagina 4 van deze handreiking https://goab.eu/media/21unyllo/handreiking-bereik-ve-goab.pdf