Versoepelingen kinderopvang worden 1 januari 2024 van kracht

De versoepelingen die minister Van Gennip (SZW) voorstelt om het personeelstekort en de werkdruk in de kinderopvang tegen te gaan, gaan in per 1 januari 2024. Dat blijkt uit een reactie van de minister op vragen van onderzoeksprogramma Pointer.

Begin september stuurde minister Van Gennip (SZW) een kamerbrief met een actieplan om het groeiende personeelstekort en de hoge werkdruk in de kinderopvangsector aan te pakken. In de brief gaat ze in op de huidige situatie in de branche en worden verschillende mogelijke maatregelen besproken. Er wordt ingezet op zowel het aantrekken van nieuwe beroepskrachten als het behoud van huidig personeel. Zo wil Van Gennip onder andere een versoepeling van het Vaste Gezichten Criterium (VGC) en van de 3-uursregeling voor de Beroepskracht-kindratio (BKR). Ook wil ze inzetten op het flexibiliseren van de BSO, bijvoorbeeld door contracten voor bso-medewerkers uit te breiden.

Nu wordt duidelijk dat de versoepelingen vanaf 1 januari 2024 van kracht zullen worden. In een schriftelijke reactie op vragen van onderzoeksprogramma Pointer laat de minister weten: “Ik streef ernaar dit zo spoedig mogelijk door te kunnen voeren. Naar verwachting zullen de aangepaste eisen per 1 januari 2024 gelden”.

Delen