Het belang van voorlezen en zelf lezen: rapport Stichting Lezen

Is ervaring met het voorlezen en zelf lezen van boeken nog van belang voor kinderen en adolescenten? Die vraag stelden Suzanne Mol en Adriana Bus zichzelf. Stichting Lezen bracht een rapport uit waarin hun onderzoek en bevindingen worden beschreven. 

De onderzoekers achterhaalden in een meta-analyses in 2011 al dat (voor)leeservaring van kinderen en adolescenten positief samenhangt met woordenschat en leesvaardigheid. In 2022 vond er een update van het onderzoek plaats. Daarbij wordt op basis van 44 nieuwe studies ingegaan op twee onderzoeksvragen:

  • Hoe sterk is het verband tussen de voorleeservaring van ouders en de woordenschat en ontluikende geletterdheid van peuters en kleuters?
  • Hoe sterk is het verband tussen de leeservaring van basis- en middelbare scholieren en hun woordenschat, leesvaardigheid en leesplezier?

Zowel voor voorlezen als voor zelf lezen blijkt dat onder andere de woordenschat, ontluikende geletterdheid en begrijpend lezen samenhangt met voorleeservaring van ouders of met eigen leeservaring. De conclusie luidt daarmee dat het belangrijk is en blijft om zowel voorlezen als zelf lezen te bevorderen.

Meer weten? Download hieronder het onderzoeksrapport. Op de website van Stichting Lezen vind je meer informatie, een factsheet en een samenvatting van het onderzoek.Delen