Digitale bijeenkomst: Ve voor peuters in de asielopvang

Steeds meer gemeenten hebben te maken met asielopvang. Naast de al bestaande asielzoekerscentra zijn er noodopvanglocaties en zelfs crisisopvanglocaties gekomen. De spreidingswet zal mogelijk alle gemeenten aangaan. In de asielopvang bevinden zich ook gezinnen met peuters. Wat kan een gemeenten aan aanbod bieden voor deze kinderen? 

Alle peuters in de asielopvang lopen vanwege een andere herkomst en een slechte en zeer kansarme woonomgeving een groot risico op een ontwikkelingsachterstand in de Nederlandse taal. Ook bij gezinslocatie die zijn gericht op terugkeer naar het land van herkomst is de kans groot dat deze peuters nog in Nederland zijn als zij eenmaal de vierjarige leeftijd hebben bereikt. In Nederland zijn alle kinderen – ook de kinderen in de asielopvang -  vanaf 5 jaar leerplichtig en mogen zij vanaf vier jaar naar school. Een zo vroeg mogelijk aanbod is bevorderlijk voor de verdere schoolloopbaan en vermindert de druk op het onderwijs. Alle reden dus om de mogelijkheden te verkennen voor een ve-aanbod voor peuters in de asielopvang.

Het ondersteuningstraject GOAB organiseert op 9 februari 2023 (10:00-11:30) een bijeenkomst voor gemeenten die zich willen verdiepen in een ve-aanbod voor peuters in de asielopvang. De inhoud van de bijeenkomst wordt nader bepaald maar er zal in ieder ruimte zijn voor een presentatie, uitwisseling in groepjes en 'in de etalage: vragen en tips voor andere gemeenten'. De precieze invulling van de bijeenkomst willen we zo goed mogelijk laten aansluiten op de behoeften. Deel daarom vooral vooraf uw vraag met ons!

Aanmelden

Aanmelden voor de bijeenkomst kan via onderstaande knop. Daar kunt u ook uw vraag of wens voor de bijeenkomst met de organisatoren delen!

Aanmelden

Heeft u een vraag over de bijeenkomst? Daarmee kunt u terecht bij Paulien Muller (p.muller@sardes.nl) of Wendy de Geus (wdegeus@oberon.eu).