Actueel

Schooladvies vergroot ongelijkheid: kinderen van laagopgeleide ouders vaker onderschat31 januari 2020

Van de Amsterdamse basisschoolleerlingen krijgt 40 procent een schooladvies dat aansluit op de Cito-score. De rest wordt door de docenten op de basisschool overschat of juist onderschat, blijkt uit nieuw onderzoek van de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS), dat 30 januari uitkwam. Deze over- of onderschatting hangt samen met het opleidings­niveau van de ouders. Leerlingen met hoog­opgeleide ouders krijgen vaker een te hoog advies, terwijl docenten hun klasgenoten met laag­opgeleide ouders eerder te laag adviseren.

Volgens wethouder Marjolein Moorman toont dit onderzoek aan dat het huidige advies­systeem ongelijkheid creëert. "Het onderwijs zou kinderen juist gelijke kansen moeten bieden, maar in de praktijk ontstaat op scholen juist ongelijkheid."

De oorzaken van de te hoge of te lage adviezen zijn divers. Zo kunnen docenten bezwijken onder de druk die, veelal hoogopgeleide ouders, uitoefenen om toch een vwo-advies te geven. Of ze denken dat een leerling minder zal presteren, omdat laagopgeleide ouders niet kunnen helpen met huiswerk.

 

Bron: Het Parool

Deel deze pagina: