Actueel

Twee derde leerkrachten heeft leerling uit arm gezin in de klas17 december 2019

65 procent van de leerkrachten in het basisonderwijs heeft kinderen in de klas die opgroeien in armoede. Dat blijkt uit een onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies onder 700 leerkrachten.

De leerkrachten herkennen armoede het vaakst aan kleding van de leerlingen, de vakantieverhalen in de klas, het feit dat ouders niet kunnen betalen voor buitenschoolse activiteiten en de persoonlijke hygiëne van kinderen.

76 procent van de leerkrachten zegt dat opgroeien in armoede een negatieve invloed heeft op de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen. Volgens 55 procent heeft armoede een negatieve invloed op de leerprestaties. 46 procent heeft ooit ten behoeve van een leerling in armoede contact gehad met de gemeente, Stichting Leergeld, het schoolmaatschappelijk werk of een andere organisatie.

De meerderheid van de leerkrachten meldt dat de school maatregelen heeft voor kinderen die opgroeien in armoede. De school verwijst bijvoorbeeld naar hulporganisaties of heeft een potje voor deelname aan buitenschoolse activiteiten. 

Deel deze pagina: