Actueel

Deel deze pagina:

Effect vernieuwingen onderwijs nog vaak onduidelijk11 april 2019

Het aantal scholen met een bijzonder onderwijsconcept of -profiel, zoals agora of technasium, is sterk toegenomen. Tussen 2000 en 2018 is het aantal in het basis- en voortgezet onderwijs minstens verdrievoudigd. 

Deze vernieuwingen zijn nodig om het onderwijs bij de tijd te houden, maar het is niet duidelijk of de onderwijskwaliteit hierdoor is verbeterd, constateert de Inspectie van het Onderwijs in het rapport De Staat van het Onderwijs. Er is nog onvoldoende inzicht of deze vernieuwingen leiden tot opbrengsten zoals betere leerlingprestaties, meer motivatie en een betere aansluiting op de arbeidsmarkt. Minder versnippering en meer duidelijkheid over wat het onderwijs zou moeten bieden, wordt geadviseerd.

De inspectie is overigens wel optimistisch over de kansenongelijkheid: die groeit niet verder. Vooral leerlingen met een migratieachtergrond verkleinen hun achterstand. Andere positieve punten zijn de gunstige arbeidsmarktperspectieven voor Nederlandse jongeren in vergelijking met andere landen en de lage jeugdwerkloosheid. 

Lees het volledige artikel op de website van NRC.