Actueel

Deel deze pagina:

Rapport UNICEF: onderwijsongelijkheid in rijke landen07 november 2018

In oktober 2018 is er een rapport van UNICEF verschenen waarin de onderwijsongelijkheid in rijke landen is onderzocht : "An unfair start: inequality in children's education in rich countries".

Dit zijn de belangrijkste conclusies voor Nederland:

  • Bijna alle Nederlandse kinderen tussen 3 en 5 gaan naar "preschool", en ook meer dan 50 procent van de kinderen onder de 3 in Nederland gaat naar preschool (dat is een hoog percentage).
  • Nederland heeft het kleinste verschil in leesscores tussen leerlingen met de laagste en leerlingen met de hoogste scores van alle onderzochte landen wanneer gekeken wordt naar kinderen op de basisschool.
  • Op de middelbare school staat Nederland op de 26e plaats wanneer de leesscores tussen de laagste en de hoogste groep worden vergeleken. In 25 landen is het verschil tussen deze groepen dus kleiner. Nederland gaat dus van meest gelijke land op de basisschool naar bovengemiddeld ongelijk op de middelbare school.
  • Er bestaat in Nederland meer verschil in scores tussen scholen dan binnen scholen. Het maakt dus veel verschil naar welke middelbare school een leerling gaat.
  • Nederland staat in de middenmoot wanneer gekeken wordt naar het verschil in leesscores tussen kinderen (15 jaar) waarvan de ouders tot de onderste helft van de beroepsclassificatie behoorden en kinderen waarvan de ouders tot de bovenste helft behoorden.
  • Nederland staat ook in de middenmoot wanneer gekeken wordt naar het verschil tussen autochtonen en eerste generatie allochtonen dat op 15 jarige leeftijd een bepaald leesniveau behaald heeft (Level 2).


Download het rapport.